Dovolenky    Ordinujeme   Karta výhod   Online objednanie
051/758 15 44

Nízkohistamínová diéta

Nízkohistamínová diéta
24. decembra 2018 Dr. Martin Lešťan

Nízkohistamínová diéta – článok M.Lešťana TU

Základom diéty je konzumácia čerstvých potravín a vylúčenie tých, po ktorých sa hladina histamínu v tele zvýši: kyslomliečne výrobky, syry typu parmezán, avokádo, čerešne, kečup. Črevnú mikroflóru sa odporúča zlepšiť pomocou probiotík.
Histamín histamínová intolerania nízkohistamínová diéta probiotiká uvoľňovače histamínu

Prechodná histamínová intolerancia môže sprevádzať iné ochorenia – alergické ochorenia čreva, potravinovú alergiu, Crohnovu chorobu alebo ulceróznu kolitídu, preto by sa lekár nemal nikdy uspokojiť s diagnózou histamínovej intolerancie bez ďalšej dôslednej diagnostiky.

Vylúčiť je potrebné aj celiakiu, cievne ochorenia, psychiatrické diagnózy ako depresie a tiež onkologické diagnózy, napríklad feochromocytóm.

Ako sa intolerancia lieči?

V prvom rade je nutné zlepšiť črevnú mikroflóru pomocou probiotík. Ešte dôležitejšie je liečiť základné ochorenie, čo znamená, že v prvom rade treba vypátrať primárnu príčinu a nespoľahnúť sa na to, že ide o vrodený stav.

Pri histamínovej intolerancii je nutná nízkohistamínová diéta a v mnohých prípadoch je potrebné užívať enzým diaminooxidáza potrebný na štiepenie histamínu. Pri ťažkých stavoch sa začína s prísnou diétou, užívaním enzýmu a pomalým zaraďovaním rizikovejších potravín.

Veľa pacientov je v strese, že nízkohistamínovú diétu nezvládne

Nie je to až také zlé. Naopak, mnohokrát sa do jedálnička dostanú iné zdravé potraviny a pacientom sa rozšíri jedálniček. V mnohých prípadoch  sa nejedná o úplné vylúčenie rizikovej potraviny, ale len o jej zníženú konzumáciu.

Pri tejto diagnóze je dôležité vylúčiť  či obmedziť zo stravy potraviny, ktoré vyvolávajú reálne ťažkosti. Mnoho pacientov už vie, čo im robí zle – napríklad víno či tuniak v konzerve.

Musia sa konzumovať vždy čerstvé potraviny. Čím sú staršie, tým je riziko nástupu ťažkostí vyššie. Ďalšia zásada znie nekonzumovať opakovane prihrievané či dlho skladované jedlo. Histamín totiž vzniká rozkladom bielkovín. Čím dlhšie sa potravina rozkladá, tým viac sa vďaka nej zvyšuje hladina histamínu v tele. Problémom sú aj kvasené a fermentované potraviny, ako sú kyslá kapusta, kvasené uhorky, kyslomliečne výrobky, údeniny, syry, pivo, víno či cider.

Vyhýbať sa treba aj odležaným a napácovaným mäsám, konzervám, tiež rybám. Pacienti musia sledovať etikety, problémové sú aj aditíva, farbivá, konzervačné látky a tiež éčka, hoci nie všetky.

Je dobré si viesť potravinový denník, dať sa otestovať, prípadne skúsiť užiť chýbajúci enzým vo forme lieku. Sú pacienti, ktorí ho využívajú len sporadicky, pred návštevou v reštaurácii, pred party a inak si vystačia s diétou. Iní ho zasa berú pravidelne. Všetko závisí od stupňa poškodenia ich vlastného enzýmu, od znášanlivosti preparátu a tiež od základnej diagnózy.

Okrem tohto lieku sa predpisujú antihistaminiká či lieky, ktorý bránia uvoľňovaniu histamínu z mastocytov. Odporúčame užívať vyššie dávky vitamínu C, pomáha aj vitamín B6, ktorý zvyšuje aktivitu daosínu v čreve.

Je to veľmi individuálne. Niekto drží celý život prísnu diétu a inému stačí len z jedálnička vylúčiť zopár problémových potravín.

Po ktorých potravinách sa hladina histamínu zvýši?

  • mliečne výrobky: syry typu parmezán, ementál, rokfort a camembert, kyslomliečne výrobky vrátane cmaru, kefíru a jogurty
  • chlieb a pečivo s obsahom farbív, nevhodných éčiek, čerstvé kvasnice,
  • pochutiny: čokolády, komerčne vyrábané koláče, plnky, zákusky
  • zelenina: avokádo , baklažán, špenát, kvasená kapusta, paradajkové produkty
  • ovocie: čerešne, višne, ríbezle, marhule, broskyne, nektarinky, slivky, ringloty, mirabelky, brusnice, čučoriedky, jahody, maliny,  ostružiny, ďatle, hrozienka, citrusy, ananás a papája
  • mäso: ryby, plody mora, komerčne spracované mäso, opakovane prihrievané a tiež konzervované mäso
  • strukoviny: sója, fazuľa
  • semená a orechy: pohánka, slnečnica
  • tuky a oleje: konzervované a s aditívami, hydrolyzovaný lecitín a margarín, kupované dresingy, omáčky a šťavy
  • korenie, bylinky: aníz, klinčeky, muškátový oriešok, škorica, horčica, karí
  • sladidlá, farebné sladkosti, konzervované sirupy, polevy a cukrovinky, nápoje
  • ochutené mlieka a kyslomliečne nápoje: ovocné  šťavy, džúsy, alkohol, pivo, víno, cider, sekt, kakao, kola
  • iné: kakao, mleté mäso, olivy, sójové omáčky, kečup, kvasnice, kvasné octy  a niektoré lieky

Uvoľňovače histamínu – histamínoliberátori

  • ananás, banány, citrusy, jahody, kiwi, orechy, papája, paradajky,  strukoviny, špenát, ryby, kôrovce, bravčovina, vaječný bielok
  • alkohol, najmä kvasené nápoje ako pivo a víno
  • lieky: analgetiká, antibiotiká, antipyhotoniká, antihypertenzíva, antutusiká, cytostatiká, diuretiká, kontrastné látky, lokálne anestetiká, anestetiká

Čo znižuje aktivitu enzýmu DAO?

  • antiartymiká, antibiotiká, analgetiká, antidepresíva, lieky proti vracaniu, antihypertenzíva, antimalariká, bronchodilatanciá, diretiká, mukolytiká
  • alergia, infekcia, trauma

Aké zásady je nutné dodržiavať?

Pri diagnostikovanej intolerancii je nutné si upraviť jedálniček a zmeniť životný štýl. Odmenou bude zlepšenie zdravotného stavu. Často sa stane, že vyliečením histamínovej intolerancie zázračne ustúpi aj migréna, celková únava či úzkosť.