Pár slov na úvod
Naše pracovisko bolo medzi prvými na Slovensku, ktoré sa začalo zaoberať problematikou histamínovej intolerancie. Pamätáme sa na telefonáty kolegov – gastroenterológov, alergológov , ktorí sa pýtali čo za diagnózu to uvádzame na našich správach. Náš prvý učiteľ bol skvelý imunológ MUDr. Talán, ktorý nás zasvätil do tajov diagnostiky tohto syndrómu. | Toggle title | |
Po období neznámej diagnózy prišlo naopak obdobia naddiagnostikovania tohto ochorenia. Niekedy máme pocit, akoby sme sa viac venovali uvádzaniu diagnóz na pravú mieru a vysvetľujeme pacientov, že boli onálepkovaní týmto ochorením neprávom… Na strane druhej je ešte stále veľa nediagnostikovaných “ histaminikov“, ktorí svoje príznaky majú skryté pod inými diagnózami. Je to mravčia práca, tímová práca. Lekári, nutričná špecialistka a pacient. Len títo traja spolu majú liečebný a diagnostický potenciál zvládnuť toto ochorenie a vrátiť pacientom kvalitu života. |
Čo je to histamín a aké sú jeho účinky?
Skratka HIT označuje ochorenie s názvom histamínová intolerancia. Je to stav nerovnováhy medzi zvýšenou hladinou histamínu a neschopnosťou organizmu ho primerane odbúravať.
Čo je to histamín?
Histamín vzniká bakteriálnym odbúraním aminokyseliny histidínu. Prirodzene sa vyskytuje v ľudskom organizme a jeho účinky sa prejavujú pri alergických reakciách, keď sa uvoľňuje vo veľkom množstve. Nazývame ho mediátor – zúčastňuje sa na prenose signálu na rôznych úrovniach a má dôležitú úlohu pri imunitných, ochranných a regulačných reakciách.
Aké sú jeho účinky?
- má pozitívny vplyv na delenie a rozmnožovanie buniek
- v mozgu plní funkciu hormónu bdelosti – vďaka nemu sme schopní okamžite podať výkon, má vplyv na učenie a pamať, ovplyvňuje vzrušenie, znižuje chuť do jedla
- vyplaví sa pri úraze, traume, či infekcii
- zúčastňuje sa na procesoch obranyschopnosti, reguluje krvotvorbu, aktivuje energetické dráhy.
Histamín je veľmi účinná látka a organizmus si vytvoril účinné mechanizmy, aby ho vedel rýchlo odbúrať. Takmer vo všetkých bunkách je prítomný enzým N – metyltransferáza, ktorý rozkladá histamín vlastného pôvodu. V obličkách a čreve zas máme enzým diaminooxidáza (DAO), ktorý odbúrava hlavne histamín z vonkajších zdrojov – z potravy.
Prejavy histamínovej intolerancie
Môže histamín spôsobiť problémy?
Histamín je pre telo dôležitý, no môže spôsobiť aj problémy. Nastávajú, ak sa z buniek naraz vyplaví veľké množstvo histamínu. Poznajú to alergici, keď vplyvom alergénu nastáva degranulácia mastocytov.
Mastocyt alebo po slovensky žírna bunka je bunka vyskytujúca sa v rôznych tkanivách, no najčastejšie v koži a tráviacej sústave. Pozostáva z množstva zrnitých vreciek (granúl) obsahujúcich aj histamín.
Uvoľnený histamín spôsobuje známe reakcie akými sú nádcha, kašeľ či bolesti brucha, začervenanie kože či dýchavičnosť. Ak je táto alergická reakcia vystupňovaná, môže dôjsť k nebezpečnej reakcii – anafylaxii. Pri HIT sa ale nejedná o alergiu, hoci prejavy sú mnohokrát veľmi podobné.
Ako sa prejavuje histamínová intolerancia?
Spektrum príznakov je široké. Na vyššiu hladinu histamínu môže nevhodne zareagovať snáď každá časť tela:
- koža – svrbenie, začervenanie, žihľavka, opuchy
- tráviaci trakt – kŕče, nadúvanie, hnačky, svrbenie a opuch pier aj jazyka
- dýchacie cesty – kýchanie, nádcha, kašeľ, pískanie pri dýchaní, sťažené dýchanie
- srdce a cievy – bolesti hlavy, migrény, zmeny tlaku krvi, búšenie srdca, poruchy rytmu, kolapsy a závraty
Dlhodobé prejavy
- únava
- poruchy menštruačného cyklu
- nervozita, nespavosť
- úzkosť, panika
Čo dvíha histamín?
Čo okrem alergie dvíha hladinu histamínu?
Mnoho vecí. Stav sa môže rozvinúť po príjme určitých potravín. Niektoré potraviny neobsahujú viac histamínu, ale substanciu, ktorá túto látku vyplaví z buniek. Sú to tzv. histamínoliberátori – uvoľňovače histamínu. Dôvodom býva aj vyšší počet mastocytov. Keď sa rozpadnú, do tela sa vylúči viac histamínu.
Degranuláciu mastocytov môžu vyprovokovať aj chemické látky z potravín, UV žiarenie, chlad či teplo. Histamín je pre človeka veľmi dôležitý a preto sa skladuje aj v niektorých črevných, nervových bunkách či dokonca v krvných doštičkách. Nesmieme sa preto na neho pozerať ako na agresora, ale ako dôležitú látku zúčastňujúcu sa prenosu signálu a tiež pri doležitých imunitných, ochranných a regulačných reakciách.
Problém nastáva, ak je ho naraz priveľa alebo ak sa nevie dostatočne rýchlo odbúrať. Príčinou zvýšenej hladiny histamínu býva aj znížená aktivita enzýmu DAO.
DAO enzým
Prečo enzým DAO niekedy nestačí?
Funkčnosť tohto enzýmu je podmienená geneticky, jeho aktivitu máme nastavenú. Jedno až tri percentá populácie má vrodenú zníženú účinnosť. V detstve a mladosti je aj u týchto ľudí vo väčšine prípadov funkčnosť tohto enzýmu dostatočná, klesá až vekom. Aj preto typickí pacienti s vrodenou poruchou enzýmu sú ľudia stredného veku, prevažne ženy.
Optimistickejší pohľad hovorí, že až 97 % ľudí nemá geneticky problém, čiže jeho prípadná znížená aktivita u týchto ľudí je prechodný jav. Pre lekára je ale znížená hladina a funkcia enzýmu vždy signál, že je potrebné pátrať po príčine tohto stavu. Nestačí konštatovať, že máte menej enzýmu, a teda máte HIT. Treba sa pýtať, prečo je to tak.
Môže sa hladina DAO prechodne znížiť?
Za zníženou aktivitou DAO enzýmu alebo jeho nedostatočnou hladinou sa môže skrývať spomínaná genetika, ale aj lieky, alkohol, črevná dysmikróbia (prítomnosť nevhodných – patogénnych baktérií v čreve), či rozsiahle pooperačné stavy. Vtedy sa môže histamín zvýšiť prechodne. Dôvodom zvýšenia hladiny histamínu v tele bývajú tiež bakteriálne infekcie či krvácania do brucha, ktoré spôsobia vysokú
Stres a histamín
Stres na strane jednej môže byť príčinou degranulácie žírnych buniek a príčinou zvýšenej koncentrácie histamínu, na strane druhej histamín ovplyvňuje náš nervový systém. Rozšírením ciev v mozgu vplyvom histamínu sa u citlivých ľudí môže spušťať migréna, pôsobiaci histamín na nervové zakončenie spôsobuje svrbenie, histamín rovnako ovplyvňuje funkcie CNS akými sú bdelosť alebo chuť do jedla.
Diagnostika
Je to náročný proces a patrí do rúk imuno-alergológa. V žiadnom prípade sa diagnostika nedá robiť len na základe jedného laboratórneho vyšetrenia, čiže len na základe stanovenia hladiny enzýmu. Mnohokrát si vyžaduje opakované vyšetrenia.
Vyšetruje sa aj prítomnosť alergií a iných ochorení. Správne sa zisťuje nielen hladina, ale aj aktivitu enzýmu na odbúravanie histamínu. Ani tak však nie je výpovedná hodnota diagnostických testov stopercentná. Existujú totiž falošne pozitívne, aj negatívne výsledky.
Laboratórne vyšetrenie má v tomto prípade len doplnkový, nie hlavný význam. Aj pri hladine a funkcii DAO je rozpätie výsledkov, kedy sa s veľkou pravdepodobnosťou o poruchu enzýmu nejedná. Existuje rozpätie diagnostickej neistoty, keď sú hodnoty síce znížené, ale stále nie kriticky nízke a potom hodnoty viac menej isté, ktoré už potvrdzujú diagnózu. Pri nejednoznačných výsledkoch sa s odstupom času opakuje vyšetrenie, pacient sleduje svoje reakcie pri konzumácii rizikových potravín.
Tiež sa vykonáva terapeutický test. To znamená, že pacientovi sa podá enzým DAO pred konzumáciou rizikovej potraviny a sleduje sa odznievanie prejavov histamínovej intolerancie.
Pri diagnostikovaní pomáha aj eliminačný test – pacient sa vyhýba rizikovým potravinám a sleduje svoj stav. K diagnostike môže napomôcť aj hladina methylhistamínu v moči. Jej zvýšená koncentrácia by svedčila o tom, že sa organizmus snaží zbaviť histamínu, keď nie je funkčný DAO enzým.
HIT a tehotenstvo, HIT a imunita
Nebráni HIT otehotneniu?
Zaujímavé je z pohľadu aktivity tohto enzýmu tehotenstvo. Na niektorých pracoviskách sa venujú aj reprodukčnej imunológii a stanoveniu hladiny a funkcie DAO u pacientiek s neplodnosťou či opakovaným potrácaním. Aby sa plod ochránil pred nadmerným pôsobením histamínu, jeho aktivita stúpa vyše päťstonásobne. To je vysvetlenie, prečo mnohé ženy trpiace pred tehotenstvom prejavmi histamínovej intolerancie nemajú počas tehotenstva problémy. Dokonca im ustúpia aj alergie.
Keď niekto ignoruje problémy, môže mu neriešená HIT zničiť imunitu?
Dlhodobé prejavy HIT môžu sposobovať chronickú únavu, poruchy menstruačného cyklu, poruchy so spánkom, nervozitu, panické stavy, kožné prejavy, poruchy rytmu srdca. To ovplyvňuje aj náš imunitný systém.
Sekundárna porucha imunity zas ovplyvňuje našu obranyschopnosť, chorobnosť. Preto je v medicíne tak dôležité pátrať po príčine ťažkostí a nielen odstraňovať následky, či liečiť symptómy, pozerať sa na pacienta ako na celok.
Je HIT na celý život?
Ak je geneticky podmienená a vrodená, tak je to doživotný problém. Ak je ochorenie získané, jeho priebeh a prognóza záleží od základného ochorenia.
Veľa prejavov HIT je len dočasných. Hladiny enzýmu sa menia v priebehu dňa. Stav závisí aj od kondície čreva, stresu a iných faktorov. Preto môžu pacienti vnímať obdobia, keď sa cítia lepšie a potom znova horšie. V prevažnej väčšine sú tieto problémy prechodné, vyprovokované liekmi, alkoholom, nevhodnou stravou. V takomto prípade stačí len upraviť životosprávu a problémy ustúpia.
Diéta
Prechodná histamínová intolerancia môže sprevádzať iné ochorenia – alergické ochorenia čreva, potravinovú alergiu, Crohnovu chorobu alebo ulceróznu kolitídu, preto by sa lekár nemal nikdy uspokojiť s diagnózou histamínovej intolerancie bez ďalšej dôslednej diagnostiky.
Vylúčiť je potrebné aj celiakiu, cievne ochorenia, psychiatrické diagnózy ako depresie a tiež onkologické diagnózy, napríklad feochromocytóm.
Ako sa intolerancia lieči?
V prvom rade je nutné zlepšiť črevnú mikroflóru pomocou probiotík. Ešte dôležitejšie je liečiť základné ochorenie, čo znamená, že v prvom rade treba vypátrať primárnu príčinu a nespoľahnúť sa na to, že ide o vrodený stav.
Pri histamínovej intolerancii je nutná nízkohistamínová diéta a v mnohých prípadoch je potrebné užívať enzým diaminooxidáza potrebný na štiepenie histamínu. Pri ťažkých stavoch sa začína s prísnou diétou, užívaním enzýmu a pomalým zaraďovaním rizikovejších potravín.
Veľa pacientov je v strese, že nízkohistamínovú diétu nezvládne
Nie je to až také zlé. Naopak, mnohokrát sa do jedálnička dostanú iné zdravé potraviny a pacientom sa rozšíri jedálniček. V mnohých prípadoch sa nejedná o úplné vylúčenie rizikovej potraviny, ale len o jej zníženú konzumáciu.
Pri tejto diagnóze je dôležité vylúčiť či obmedziť zo stravy potraviny, ktoré vyvolávajú reálne ťažkosti. Mnoho pacientov už vie, čo im robí zle – napríklad víno či tuniak v konzerve.
Musia sa konzumovať vždy čerstvé potraviny. Čím sú staršie, tým je riziko nástupu ťažkostí vyššie. Ďalšia zásada znie nekonzumovať opakovane prihrievané či dlho skladované jedlo. Histamín totiž vzniká rozkladom bielkovín. Čím dlhšie sa potravina rozkladá, tým viac sa vďaka nej zvyšuje hladina histamínu v tele. Problémom sú aj kvasené a fermentované potraviny, ako sú kyslá kapusta, kvasené uhorky, kyslomliečne výrobky, údeniny, syry, pivo, víno či cider.
Vyhýbať sa treba aj odležaným a napácovaným mäsám, konzervám, tiež rybám. Pacienti musia sledovať etikety, problémové sú aj aditíva, farbivá, konzervačné látky a tiež éčka, hoci nie všetky.
Je dobré si viesť potravinový denník, dať sa otestovať, prípadne skúsiť užiť chýbajúci enzým vo forme lieku. Sú pacienti, ktorí ho využívajú len sporadicky, pred návštevou v reštaurácii, pred party a inak si vystačia s diétou. Iní ho zasa berú pravidelne. Všetko závisí od stupňa poškodenia ich vlastného enzýmu, od znášanlivosti preparátu a tiež od základnej diagnózy.
Okrem tohto lieku sa predpisujú antihistaminiká či lieky, ktorý bránia uvoľňovaniu histamínu z mastocytov. Odporúčame užívať vyššie dávky vitamínu C, pomáha aj vitamín B6, ktorý zvyšuje aktivitu daosínu v čreve.
Je to veľmi individuálne. Niekto drží celý život prísnu diétu a inému stačí len z jedálnička vylúčiť zopár problémových potravín.
Po ktorých potravinách sa hladina histamínu zvýši?
- mliečne výrobky: syry typu parmezán, ementál, rokfort a camembert, kyslomliečne výrobky vrátane cmaru, kefíru a jogurty
- chlieb a pečivo s obsahom farbív, nevhodných éčiek, čerstvé kvasnice,
- pochutiny: čokolády, komerčne vyrábané koláče, plnky, zákusky
- zelenina: avokádo , baklažán, špenát, kvasená kapusta, paradajkové produkty
- ovocie: čerešne, višne, ríbezle, marhule, broskyne, nektarinky, slivky, ringloty, mirabelky, brusnice, čučoriedky, jahody, maliny, ostružiny, ďatle, hrozienka, citrusy, ananás a papája
- mäso: ryby, plody mora, komerčne spracované mäso, opakovane prihrievané a tiež konzervované mäso
- strukoviny: sója, fazuľa
- semená a orechy: pohánka, slnečnica
- tuky a oleje: konzervované a s aditívami, hydrolyzovaný lecitín a margarín, kupované dresingy, omáčky a šťavy
- korenie, bylinky: aníz, klinčeky, muškátový oriešok, škorica, horčica, karí
- sladidlá, farebné sladkosti, konzervované sirupy, polevy a cukrovinky, nápoje
- ochutené mlieka a kyslomliečne nápoje: ovocné šťavy, džúsy, alkohol, pivo, víno, cider, sekt, kakao, kola
- iné: kakao, mleté mäso, olivy, sójové omáčky, kečup, kvasnice, kvasné octy a niektoré lieky
Uvoľňovače histamínu – histamínoliberátori
- ananás, banány, citrusy, jahody, kiwi, orechy, papája, paradajky, strukoviny, špenát, ryby, kôrovce, bravčovina, vaječný bielok
- alkohol, najmä kvasené nápoje ako pivo a víno
- lieky: analgetiká, antibiotiká, antipyhotoniká, antihypertenzíva, antutusiká, cytostatiká, diuretiká, kontrastné látky, lokálne anestetiká, anestetiká
Čo znižuje aktivitu enzýmu DAO?
- antiartymiká, antibiotiká, analgetiká, antidepresíva, lieky proti vracaniu, antihypertenzíva, antimalariká, bronchodilatanciá, diretiká, mukolytiká
- alergia, infekcia, trauma
Aké zásady je nutné dodržiavať?
Pri diagnostikovanej intolerancii je nutné si upraviť jedálniček a zmeniť životný štýl. Odmenou bude zlepšenie zdravotného stavu. Často sa stane, že vyliečením histamínovej intolerancie zázračne ustúpi aj migréna, celková únava či úzkosť.
Rozhlasová relácia s našou nutričnou špecialistkou :