článok Dr . Lešťana v časopise Dieťa a ja
Rodičia sú pri vyslovení diagnózy potravinovej alergie u svojho dieťaťa vystrašení. „Je táto alergia trvalá? Vyrastie z nej náš potomok?“
„Odpoveď, žiaľ, nie je jednoznačná…“ hovorí alergiológ MUDr. Martin Lešťan z Prešova (www.alergoimun.sk),ktorý sa tejto problematike venuje so svojimi kolegami osobitne už takmer 10 rokov. Rôznou edukačnou činnosťou chcú vniesť viac svetla do diagnostiky aj tohto ochorenia, a to u lekárov i laickej verejnosti. Prečo? „Veľa pacientov si totiž mylne myslí, že majú potravinovú alergiu a niektorí lekári im to chybne potvrdia. A tak mnohí zbytočne vynechávajú v strave cenné potraviny, či zanedbávajú odhalenie pravej príčiny ich zhoršeného zdravotného stavu, pričom vôbec nemusí ísť o potravinovú alergiu.“
Štatistiky sú neúprosné
Pravdou je, že alergie akéhokoľvek druhu sú u dnešnej populácie „IN“. Ani téza, že ľudia z vidieka sú na tom, čo sa týka zdravia, oproti mestským obyvateľom lepšie, už neplatí. A hoci potravinové alergie (PA) nepredstavujú závratné číslo, postihujú stále viac malých i veľkých. Objasňuje MUDr. Lešťan: „Medzi dospelými sa udáva ich výskyt do 4 %, u detí je to percento značne vyššie. Vo vekovej kategórii do 3 rokov je to 5 až 8 %. Enormný nárast sa zaznamenal za posledných 20 rokov. Otázkou je prečo? Nuž meníme svoje stravovacie návyky, naše deti sa stretávajú s exotickými potravinami (moja babka také kivi za svoj život ani neochutnala…), mnoho potravín je skôr iba „pseudopotravinami“. A hoci sa pred rokmi posúvali mnohé zložky pri zavádzaní stravy u detí až za 6. mesiac života a mamičky boli usmerňované k striktnému vyhýbaniu sa určitých potravín pred 1. rokom dieťaťa, k zníženiu počtu potravinových alergií nedošlo, naopak…“
Alergia alebo intolerancia?
Laici v tom nemajú vždy celkom jasno. MUDr. Lešťan to často zažíva aj vo svojej praxi… „Pacienti sa niekedy pýtajú, či to nie je jedno. Veď keď dieťa raz reagovalo napr. na jahody vyrážkou na koži, myslia si, že jednoducho stačí, keď jahody jesť nebude. Ale na správnej diagnóze záleží, pretože tá nás nasmeruje k liečbe a možnému vyliečeniu.“
Ak diagnóza ešte nie je známa, odporúča sa hovoriť o precitlivenosti na potraviny. Samotná intolerancia na potraviny zahŕňa:
– metabolické poruchy – ak napr. nefunguje dostatočne enzým rozkladajúci mliečny cukor…
– farmakologické poruchy – chybná odpoveď organizmu na rôzne potravinové zložky – napr. histamín, serotonín…
– toxické príčiny – pokazené potraviny a pod.
– psychogénne príčiny
Kedy myslieť na potravinovú alergiu?
„Keďže sa potraviny intímne zoznamujú s našim tráviacim ústrojenstvom, neprekvapí , že nás k podozreniu na alergiu často privedú práve tráviace ťažkosti, napr. alergický zápal pažeráku (ťažkosti imitujúce reflux, prehĺtacie ťažkosti, vracanie, nepokoj, plač, poruchy spánku, nechutenstvo, neprospievanie…), alebo alergický zápal žalúdka a čriev (nafukovanie, koliky, hnačky, hlien a krv v stolici, neprosievanie, nedostatok železa…),“ vymenúva alergiológ a pokračuje: „„Ak máš problém na koži, nezabudni vyšetriť trávenie“, učili ma moji učitelia. Spojenie medzi trávením – kožou – dýchacími orgánmi poznali už dávno lekári v starej Číne. A tak na potravinovú alergiu treba myslieť aj keď má dieťa žihľavku, opuchy kože či ekzém. Dojča s ekzémom patrí do rúk alergiológa, hoci má len 3 mesiace. Skorá diagnostika môže v takýchto prípadoch výrazne ovplyvniť život.“
Ako však pripomína alergiológ, PA sa môže prejavovať aj menej tradične. Ak ovplyvní centrálnu nervovú sústavu, môže sa demonštrovať poruchou správania. „Nebezpečnými reakciami môže byť rýchle zníženie tlaku krvi a najobávanejší je anafylaktický šok, ktorý ak sa neskoro či nevhodne rieši, môže končiť aj smrťou. Sú známe takéto prípady, napr. pri prudkej reakcii pri alergii na arašidy…“
Diagnostika PA
Je veľmi náročná. Štandardom je dvojito zaslepený, placebom kontrolovaný test s podozrivou potravinou. Avšak, ako konštatuje MUDr. Lešťan, toto je teória. „Naposledy som sa s týmto testom stretol počas môjho pôsobenia v Centre pre potravinovú alergiu v Salzburgu. Na Slovensku sa vykonáva len sporadicky. Alergické protilátky pri PA vyšetrujeme kožnými testami, ale aj vyšetrovaním špecifických IgE z krvi v laboratóriu. Niekedy sa pristupuje aj k eliminačným a záťažovým testom. Avšak tzv. non IgE alergiu dokazujeme len ťažko. Kožné testy i laboratórne vyšetrenia sú pri nej negatívne a k prejavom, ktoré sú nešpecifické, dochádza dni až týždne po kontakte s potravinou. Pri tejto alergii sú pacienti často onálepkovanými nesprávnymi diagnózami, ako reflux, poruchy trávenia… A práve tu sa ukáže lekárske umenie odborníka. Medicína totiž nie sú len počítačom spracované laboratórne výsledky. Každý pacient je jedinečný, a nie všetko sa dá zaškatuľkovať…“
TOP rebríček
potravinových alergénov u dojčiat a batoliat
Ak by sme si vzali športovú terminológiu, víťazom by sa stalo kravské mlieko (a to aj u plne dojčených detí, ak ich matky konzumujú toto mlieko a výrobky z neho(?)). Striebornú medailu si odnáša vaječný bielok. A na 3. stupni sa umiestňujú obilniny. Ako ďalší prichádzajú do cieľa: sója, ovocie, koreňová zelenina. Po 1. roku veku pribúdajú aj: orechy, ryby, syry, mak, zeler, paradajky, strukoviny…
Liečba a(j) diéta
Len ak je správne stanovená diagnóza, je možné pacienta správne a účinne liečiť. MUDr. Lešťan nám podrobne objasňuje, že ak sa za prejavmi potravinovej precitlivenosti skrýva ochorenie čreva, pleseň v tráviacom trakte, či nedostatok enzýmu, je nutné liečiť základné ochorenie. „Ak máme správne stanovenú diagnózu PA, základom liečby je nekonzumovanie alergénu. Avšak, vysvetlite 3-ročnému dieťaťu, že lákavá čokoláda je preňho zlá… Mám pacientov, kde spolu s rodičmi dohodneme pravidlá a stratégiu liečby a v nej je, s ohľadom na psychický stav dieťaťa, dovolené občasné porušenie prísnej diéty. Pretože úlohou lekára je tiež zostaviť dieťaťu s PA dostatočne pestrý jedálny lístok. No a niekedy je menším zlom cielene sa pripraviť na prechodné zhoršenie, napr. po oslave s kamarátmi, ako zraniť citlivú psychiku dieťaťa.“
Samozrejme, ani bez medikamentóznej liečby to nepôjde. „Dominujú antihistaminiká, lokálna liečba na kožu, využitie antileukotriénov, kromónov, ale aj zaradenie vhodných probiotík a prebiotík do stravy. Rizikových pacientov, u ktorých sa obávame prudkých systémových reakcií či anafylaktického šoku, vybavujeme pohotovostným balíčkom. Jeho hlavnou súčasťou je adrenalínové pero, kortikoidy, antihistaminiká, či sprej na rozšírenie priedušiek.“
Alergické vyhasínanie
Pri otázke, či je potravinová alergia trvalá, možno byť optimistom i pesimistom. Napr. pri alergii na orechy či zeler, je šanca na vyhasnutie alergie minimálna. Iné je to pri alergii na vaječný bielok a kravské mlieko (KM). „Pri správnom stravovaní a liečbe je až 80-percentná šanca na vyhasnutie týchto dvoch alergií do 3 rokov veku dieťaťa. Aj preto je dôležitá skorá diagnostika u dojčiat… Mám veľa pacientov, ktorým sme vo veku pár mesiacov diagnostikovali alergiu na bielok. Pri správnej diéte sa zbavili ekzému a po dosiahnutí 3 – 4 rokov aj alergie. Ak by neboli správne diagnostikovaní a liečení, kto vie, čo by zanechala zle liečená alergia na koži a akým smerom by sa u nich vybral atopický pochod…“
Pri diagnóze alergie na KM, ak má dieťa alergiu na kazeín – šanca vyhasnutia je len niečo vyššia ako polovičná. Alergia na beta a alfaglobulín zvykne vyhasnúť až u 90 % detí.
Peľoví alergici
„Keď zjem jablko, svrbí ma podnebie,“ sťažuje si alergik na dreviny. „Nemôžem si dať za pohárik, hoci je to len „bylinkovica““ – tvrdí politik, palinový alergik. „Obaja títo pacienti majú tzv. skríženú reaktivitu medzi peľom a potravinami a trpia na tzv. orálny alergický syndróm. Je preto veľmi dôležité poznať svoj alergén a jeho možné skrížené reakcie. Tie síce nenastávajú u každého alergika a u časti pacientov sa vyskytujú len počas ich peľovej sezóny, ale mnohým vedia skomplikovať život.“
NAJČASTEJŠIE KOMBINÁCIE
Peľ brezy a potravinové alergény:
· jablko, čerešňa, višňa, broskyňa, marhuľa, hruška
· kivi, litchi, avokádo
· zeler, karotka, zemiaky, špargľa, hrášok
· orechy – lieskové, vlašské, mandle
Peľ tráv, obilnín a potravinové alergény:
· rajčiny
· sója, šošovica, mango, špenát, cukrová repa
· pšeničná múka, arašidy
· melóny cukrové, vodové
Peľ paliny a potravinové alergény:
· zeler (aj varený), karotka, petržlen
· korenie: fenikel, kari, aníz, chilli, koriander, estragón, artičoky, rumanček, slnečnicové semienka, paštrnák, ligurček, bazalka, majorán, oregano, tymian, rozmarín, mäta, šalvia, feferónky, zelené a čierne korenie
· mango
Latex – ovocný syndróm:
· banány
· avokádo
· kivi
· jedlý gaštan, papája, figy, ďatle, ananás, grapefruit, melón, broskyne
· špenát, zemiaky, paradajky
Roztoče – kôrovce syndróm
– kraby, raky, ústrice, krevety, slimáky, langusty
Krok SPäŤ alebo VPRED?
Je skutočne nárast potravinových alergií u dnešných detí výsledkom ich stravovania? Ako sa stravovali dnešní dospeláci ako deti? MUDr. Lešťan sa na záver zamýšľa: „Rád som si listoval v knižke nestora českej pediatrie, profesora Švejcara z 20. storočia. Na odporúčania vtedajších lekárov zavádzali rodičia napr. krupičnú kašu či pečivo už v 4. mesiaci dieťaťa. Teraz je teória, že deti do 6 mesiaca treba takmer výhradne dojčiť, lepok zavádzať až po 6. – 7. mesiaci, ryby či orechy do roka vôbec nepodávať.
Na európskych a svetových alergiologických kongresoch sa čoraz častejšie skloňuje termín orálnej tolerancie. Prepodkladá sa, že práve medzi 3. a 6. mesiacom veku dieťaťa vzniká akési obdobie tolerancie, kedy je organizmus prispôsobený na prísun nových alergénov. Teda, ak dáme dieťaťu potravinový alergén pred 3. mesiacom, vystavíme ho riziku zvýšenej možnosti reagovať alergicky. Niektorí vedci tvrdia, že toto riziko stúpa aj pri neskorom kontakte črevnej imunity s potravinou (po 6. – 7. mesiaci života). Zatiaľ je ešte predčasné zásadne meniť naše výživové odporúčania, ale ktovie, či neoprášime staré knižky prof. Švejcara a nedáme 4-mesačným deťom do ruky rožok… Vo svete v tomto smere prebieha viacero štúdií. Vo Veľkej Británii sa momentálne v rámci EAT štúdie sleduje 2500 detí, kde časť je plne dojčená 6 mesiacov a druhá k dojčeniu po 3. mesiaci dostáva aj 6 alergénov (kravské mlieko, glutén, arašidy, ryby, vajce a sézam). V ďalšej LEAP štúdii zasa pridávajú deťom po 4 . mesiaci do stravy arašidy… Sám som zvedavý, ako tieto štúdie dopadnú. Či sa nestane to, že práve dojčené deti s prídavkom potravín po 3. – 4. mesiaci nebudú menej alergické ako ich rovesníci dodržiavajúci dnešné prísne odporúčania…“
VIETE, ŽE
– alergie na kivi a na orechy sú pomerne „mladé“? Prvýkrát boli popísané v 80-tych rokoch 20. storočia.
– potravinové alergie sa u mnohých detí po 6. roku života zmierňujú? U niektorých však pretrvávajú ďalej (alebo sa práve vyskytnú).
– u dospelých dominujú alergie na orechy, ryby, morské plody, múku, sóju, syry či mak?
– osoby precitlivené na vaječný bielok môžu mať alergickú reakciu po očkovaní? Dôvod – pri výrobe niektorých očkovacích látkach sa používajú kuracie zárodky.
„Až 1/3 pískajúcich zápalov priedušiek je štartovaných potravinovou alergiou. Takže nielen dieťa s ekzémom, ale aj s častými zápalmi priedušiek a astmou patrí do rúk imunoalergiológa,“ pripomína MUDr. Lešťan.
Rozhlasová relácia o potravinovej alergii
vypočujte si rozhlasovú reláciu o Potravinovej alergii a hosťom Dr . Lešťanom: TU
Potravinové alergie v časopise Zdravie
Prehľadný článok o potravinových alergiách – časopis Zdravie – rozhovor s Dr. Lešťanom
Histamínová intolerancia
Histamínová intolerancia – článok TU
Nizkohistamínová diéta - histamínová intolerancia časť 2
Nízkohistamínová diéta – článok M.Lešťana TU
Prechodná histamínová intolerancia môže sprevádzať iné ochorenia – alergické ochorenia čreva, potravinovú alergiu, Crohnovu chorobu alebo ulceróznu kolitídu, preto by sa lekár nemal nikdy uspokojiť s diagnózou histamínovej intolerancie bez ďalšej dôslednej diagnostiky.
Vylúčiť je potrebné aj celiakiu, cievne ochorenia, psychiatrické diagnózy ako depresie a tiež onkologické diagnózy, napríklad feochromocytóm.
Ako sa intolerancia lieči?
V prvom rade je nutné zlepšiť črevnú mikroflóru pomocou probiotík. Ešte dôležitejšie je liečiť základné ochorenie, čo znamená, že v prvom rade treba vypátrať primárnu príčinu a nespoľahnúť sa na to, že ide o vrodený stav.
Pri histamínovej intolerancii je nutná nízkohistamínová diéta a v mnohých prípadoch je potrebné užívať enzým diaminooxidáza potrebný na štiepenie histamínu. Pri ťažkých stavoch sa začína s prísnou diétou, užívaním enzýmu a pomalým zaraďovaním rizikovejších potravín.
Veľa pacientov je v strese, že nízkohistamínovú diétu nezvládne
Nie je to až také zlé. Naopak, mnohokrát sa do jedálnička dostanú iné zdravé potraviny a pacientom sa rozšíri jedálniček. V mnohých prípadoch sa nejedná o úplné vylúčenie rizikovej potraviny, ale len o jej zníženú konzumáciu.
Pri tejto diagnóze je dôležité vylúčiť či obmedziť zo stravy potraviny, ktoré vyvolávajú reálne ťažkosti. Mnoho pacientov už vie, čo im robí zle – napríklad víno či tuniak v konzerve.
Musia sa konzumovať vždy čerstvé potraviny. Čím sú staršie, tým je riziko nástupu ťažkostí vyššie. Ďalšia zásada znie nekonzumovať opakovane prihrievané či dlho skladované jedlo. Histamín totiž vzniká rozkladom bielkovín. Čím dlhšie sa potravina rozkladá, tým viac sa vďaka nej zvyšuje hladina histamínu v tele. Problémom sú aj kvasené a fermentované potraviny, ako sú kyslá kapusta, kvasené uhorky, kyslomliečne výrobky, údeniny, syry, pivo, víno či cider.
Vyhýbať sa treba aj odležaným a napácovaným mäsám, konzervám, tiež rybám. Pacienti musia sledovať etikety, problémové sú aj aditíva, farbivá, konzervačné látky a tiež éčka, hoci nie všetky.
Je dobré si viesť potravinový denník, dať sa otestovať, prípadne skúsiť užiť chýbajúci enzým vo forme lieku. Sú pacienti, ktorí ho využívajú len sporadicky, pred návštevou v reštaurácii, pred party a inak si vystačia s diétou. Iní ho zasa berú pravidelne. Všetko závisí od stupňa poškodenia ich vlastného enzýmu, od znášanlivosti preparátu a tiež od základnej diagnózy.
Okrem tohto lieku sa predpisujú antihistaminiká či lieky, ktorý bránia uvoľňovaniu histamínu z mastocytov. Odporúčame užívať vyššie dávky vitamínu C, pomáha aj vitamín B6, ktorý zvyšuje aktivitu daosínu v čreve.
Je to veľmi individuálne. Niekto drží celý život prísnu diétu a inému stačí len z jedálnička vylúčiť zopár problémových potravín.
Po ktorých potravinách sa hladina histamínu zvýši?
- mliečne výrobky: syry typu parmezán, ementál, rokfort a camembert, kyslomliečne výrobky vrátane cmaru, kefíru a jogurty
- chlieb a pečivo s obsahom farbív, nevhodných éčiek, čerstvé kvasnice,
- pochutiny: čokolády, komerčne vyrábané koláče, plnky, zákusky
- zelenina: avokádo , baklažán, špenát, kvasená kapusta, paradajkové produkty
- ovocie: čerešne, višne, ríbezle, marhule, broskyne, nektarinky, slivky, ringloty, mirabelky, brusnice, čučoriedky, jahody, maliny, ostružiny, ďatle, hrozienka, citrusy, ananás a papája
- mäso: ryby, plody mora, komerčne spracované mäso, opakovane prihrievané a tiež konzervované mäso
- strukoviny: sója, fazuľa
- semená a orechy: pohánka, slnečnica
- tuky a oleje: konzervované a s aditívami, hydrolyzovaný lecitín a margarín, kupované dresingy, omáčky a šťavy
- korenie, bylinky: aníz, klinčeky, muškátový oriešok, škorica, horčica, karí
- sladidlá, farebné sladkosti, konzervované sirupy, polevy a cukrovinky, nápoje
- ochutené mlieka a kyslomliečne nápoje: ovocné šťavy, džúsy, alkohol, pivo, víno, cider, sekt, kakao, kola
- iné: kakao, mleté mäso, olivy, sójové omáčky, kečup, kvasnice, kvasné octy a niektoré lieky
Uvoľňovače histamínu – histamínoliberátori
- ananás, banány, citrusy, jahody, kiwi, orechy, papája, paradajky, strukoviny, špenát, ryby, kôrovce, bravčovina, vaječný bielok
- alkohol, najmä kvasené nápoje ako pivo a víno
- lieky: analgetiká, antibiotiká, antipyhotoniká, antihypertenzíva, antutusiká, cytostatiká, diuretiká, kontrastné látky, lokálne anestetiká, anestetiká
Čo znižuje aktivitu enzýmu DAO?
- antiartymiká, antibiotiká, analgetiká, antidepresíva, lieky proti vracaniu, antihypertenzíva, antimalariká, bronchodilatanciá, diretiká, mukolytiká
- alergia, infekcia, trauma
Aké zásady je nutné dodržiavať?
Pri diagnostikovanej intolerancii je nutné si upraviť jedálniček a zmeniť životný štýl. Odmenou bude zlepšenie zdravotného stavu. Často sa stane, že vyliečením histamínovej intolerancie zázračne ustúpi aj migréna, c
Rozhlasová relácia o histamínovej intolerancii s našou nutričnou špecialistkou
Laktózová intolerancia – kliknite tu
Pár slov o potravinovej intolerancii – kliknite tu